Träd och buskar


Nästan alla träd och buskar i Solbyn ger ätliga bär, frukter och nötter.
 
 
 
    

Fruktträd så som äpplen, plommon och päron står bl.a. i trädgårdarna utanför radhusen och som alléträd utmed gångarna.

 

Persikan finns spaljerad mot en husvägg
och som träd i skyddat läge.
 
Det finns bestånd med körsbärsträd och ute i läplanteringen gör körsbärsträden bl.a. sällskap med massor av körsbärsplommon  (Prunus cerasifera) av olika storlek, färg och smak.    
    Liten rosenkvitten (Chaenomeles japonica) och stor rosenkvitten (Chaenomeles speciosa) är bara små buskar, som lever en undanskymd tillvaro under träden, men de ger förhållandevis stora frukter som liknar äpplen. De är mycket sura råa, men ger underbar marmelad eller gelé. 
     
Buskagen och läplanteringarna i Solbyn pryds av många vackra buskar med nyttiga och ofta goda bär.    
  Körsbärskornellen (Cornus mas) har i Danmark traditionellt används i en sötsur inläggning.  
    Häggmispeln (Amalanchier) ger mycket goda bär att äta direkt från buskarna.
Bären från svart aronia (Aronia melanocarpa) innehåller massor av antioxidanter, men passar bäst blandad med andra bär i sylter och det gäller även mahonian (Mahonia aquifolia).     
     
    Sötrönnens (Sorbus aucuparia edulis) bär har mycket mindre bitterhet än den vanliga rönnens, och är därför lättare att använda i matlagningen. 
  Mullbäret är ett mycket trevligt bär. I Solbyn har vi den arten som kallas vitt mullbär (Morus alba), trots att bären, så som fallet är i Solbyn, kan vara lika mörka som hos det svarta mullbäret (Morus nigra). Det vita mullbäret kan variera mycket när det gäller smak och många andra egenskaper. Det är oftast inte riktigt lika gott som det svarta, men en del buskar eller träd kan ha bär som nästan kan mäta sig med sin släkting. Vi har ett par sådana träd i Solbyn.   
När det gäller nötter har vi naturligtvis en del hasselbuskar spridda i läplanteringen...    
  men även valnöt...  
  och äkta kastanj.
 
     
     
     
  På vissa ställen i läplanteringen har det även planterats in ätliga örter och perenna grönsaker. En sådan odling där man odlar fruktträd, bärbuskar och perenna grönsaker tillsammans kallas en (ätlig) skogsträdgård.  
     
     
 
till början
 

Länkar

 

 
     www.solbyn.org
   Senaste uppdatering 2013-03-16 /og